Sunday, February 24, 2013

Atomium ja Mini-Euroopa

Reedese päeva plaanis tegime muutusi. Kõigepealt hommikul ATOMIUM, Brüsseli suuremaid vaatamisväärsusi, siis Loodusmuuseum, vaba aeg ja kell 17.00 kirik.

 Atomium tervitas meid sõnaga Welcome - ja siin me oleme:











Atomium on üks Brüsseli sümboleid, 103 meetri kõrgune omapärane rauamolekuli kujuline struktuur, mis ehitati 1958.aasta Maailmanäituse puhuks. Ta koosneb 9 18m läbimõõduga kerast, mis on omavahel ühendatud torukujuliste käikudega. Arhitekt A. Waterkeyn pühendas selle ehitise teadusele.


 Selliseid käikusid ja igasugu treppe pidi me liikusime - ühest mullist teise. Vahepeal olid väljapanekud selle imeasja ehitamisest ja kuulsatest külastajatest.



Atomiumi lähedal asub Mini-Europe park, kus on  1:25 mõõdus maketid Euroopa tuntumatest ehitistest. Mini-Euroopa oli meie külastuse ajal suletud, kuid tänu Atomiumist avanevale  suurepärasele vaatele saime ka sellest osa.

Teemapark Mini-Europa on koht, kus saab miniatuurse ülevaate kogu Euroopast.  Väljapaneku moodustavad ligi 80 linna ja 350 ehitist. Tundsime ära Big Ben`i,  Eiffeli ja Pisa torni ja võib-olla midagi veel. Kohe tekkis tahtmine kodus need imeilusad lossid ja kindlused veel Internetist üle vaadata. 

Alles nüüd sain teada, et Eestit esindab Tallinna vanalinna fragment Paksu Margaretaga. Tegelikult peaks ära nägema kõik Euroopa Liidu liikmesriigid.Wikipediast leidsin nimekirja, muuhulgas peaks Mini-euroopas olema näiteks Vesuuvi kraater, Ateena Akropolis, Stokholmi Raekoda, Notre Dame ja Triumfikaar Pariisist, Brandenburgi värav Berliinist, aga Leedust Vilniuse ülikoolilinnak ja Lätist Riia Vabaduse monument. Igatahes väga põnev.

Mini-Euroopa idee sai alguse kui 1987. aastal mõned kunstiajaloolased valisid välja sadakond ehitismälestist, millest seejärel hakati mudeleid ehitama. Mini-Euroopa pidulik avamine toimus 1989. aastal. Seejärel on ekspositsiooni korduvalt laiendatud.
 Atomiumi juurest lahkudes nägime ratsapolitseid. Mida nad seal tegid, ei tea. Kuid poleks arvanudki, et Brüsseli-sarnases linnas midagi sellist veel näeb.

No comments:

Post a Comment